Kannattaako aurinkopaneelit
Kannattavuuden laskeminen
Perinteisesti aurinkopaneelien kannattavuutta on arvioitu laskemalla investoinnin takaisinmaksuaika. Jos 8000 euron investointi säästää vuodessa sähkölaskuissa 600 euroa on takaisinmaksuaika reilun 13 vuotta. Tämän mallin ongelma on se, ettei tässä huomioida sähkön hinnan muutoksia. Tiedämme sähkön hinnan tänään mutta mitä se on viiden vuoden päästä voimme vain arvailla. Jos sähkön hinnan kehitys jatkaa nykyisellä mallilla niin ylläolevan esimerkin takaisinmaksuaika olisi selkeästi lyhyempi. Toinen ongelma on, että takaisinmaksuajalla arvioituna investointi ei ole vertailukelpoinen muihin investointeihin.
Tästä johtuen aurinkopaneelien kannattavuutta on myös hyvä laskea pääoman tuottoprosentilla mitattuna (ROI). Tämä kertoo, kuinka paljon investointi on tuottanut vuosittain.
Aurinkopaneelien kannattavuutta arvioitaessa on myös syytä huomioida investoinnin vaikutus talon arvoon. Aurinkosähköjärjestelmä nostaa kiinteistön arvoa sekä tekee siitä houkuttelevamman kohteen mahdollisessa myyntitilanteessa. Jos 8000 euron investoinnilla saadaan vuodessa 600 euron säästö niin investointi on tuottanut vuodessa 7,5%. Tämän päivän korkotasolla saman summan säilyttäminen pankkitilillä olisi tuottanut noin 0,01%.
Investointia aurinkosähköön voidaan pitää kohtuullisen matalariskisenä. Järjestelmät ovat pitkäikäisiä ja todennäköisesti jatkossakin aurinko paistaa ja sähköä kulutetaan.
Aurinkopaneelien kannattavuuteen vaikuttaa muun muassa
- Omakotitalon lämmitysmuoto
- Vuotuinen sähkönkulutus
- Oikean kokoinen järjestelmä
- Talon sijainti
- Energian hinnan kehitys
- Kotitalousvähennys ja/tai muut mahdolliset tuet
Lämmitysmuoto ja sähkönkulutus
Mitä enemmän sähköä kuluu, sitä suurempi hyöty aurinkopaneeleista on. Tämä johtuu siitä, että mitä suurempi järjestelmä katolle asennetaan sen edullisemmaksi yhden kilowattitunnin tuottaminen aurinkopaneeleilla tulee. Jos talon lämmitysmuotona on sähkölämmitys, on sähkönkulutus sitä luokkaa, että investointi muodostuu helposti hyvin kannattavaksi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö aurinkopaneelien asentaminen myös niihin taloihin, joissa on muu lämmitysmuoto, olisi kannattavaa.
Oikean kokoinen järjestelmä
Hankittavan järjestelmän mitoittaminen oikean kokoiseksi on yksi tärkeimmistä asioista silloin, kun halutaan tuottaa aurinkosähköä kannattavasti. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että mitä suurempi osa tuotetusta aurinkosähköstä voidaan käyttää itse, sen kannattavampi investointi on. Käyttämätön sähkö voidaan myydä takaisin verkkoon, mutta tällä hetkellä siitä saatava hinta ei ole lähelläkään sitä tasoa, mitä verkosta ostettu sähkö kuluttajalle maksaa. Jos turhan ison järjestelmän haasteena on liian ylijäämäsähkön myyminen huonolla hinnalla verkkoon, on liian pienen järjestelmän ongelma päinvastainen: jos tuotanto ei riitä omiin tarpeisiin, joudutaan verkosta ostamaan kallista ostosähköä.
Sijainti
Aurinkosähkön kannattavuuteen vaikuttaa myös talon sijainti. Eteläisessä Suomessa aurinko paistaa useammin kuin pohjoisessa ja näin paneelit tuottavat etelässä paremmin. Sijainnin lisäksi kannattavuuteen vaikuttaa myös se, kuinka hyvin paneelit saadaan suunnattua talon katolle etelän suuntaisesti ja osuuko katolle varjostumia, vaikka puista.
Energian hinnan kehitys
Sähkön hinta vaikuttaa merkittävästi investoinnin kannattavuuteen. On tietenkin mahdotonta ennustaa kuinka paljon energia maksaa kymmenen vuoden kuluttua, mutta viimeisten vuosien aikana sähkön hinta on noussut enemmän, kuin yleinen hintataso ja mikäli tämä trendi jatkuu edelleen, sitä kannattavammaksi investointi tulee. Etenkään sähkön siirtohinnoissa tullaan tuskin näkemään halvempia hintoja tulevaisuudessa.
Kotitalousvähennys ja/tai muut mahdolliset tuet
Kotitalousvähennys ja muut mahdolliset tuet pienentävät investoinnin kustannusta ja tekevät osaltaan aurinkopaneeleihin investoinnista kannattavamman.
Aurinkosähköjärjestelmän asennustyöt ovat kotitalousvähennyskelpoisia ja voit verotuksessasi saada takaisin veronpalautuksena 50 prosenttia työn osuudesta. Asennustöiden osuus investoinnista riippuu kohteesta ja järjestelmän koosta, mutta keskimäärin kotitalousvähennyksen hyödyntäminen alentaa kokonaiskustannuksia 15-25 prosenttia.
Aurinkopaneelien kannattavuutta arvioitaessa on syytä huomioida myös investoinnin vaikutus talon arvoon. Aurinkosähköjärjestelmä nostaa kiinteistön arvoa ja tekee siitä houkuttelevamman kohteen mahdollisessa myyntitilanteessa.
Haluatko lisätietoja avaimet käteen -aurinkosähköpaketeistamme? Ota yhteyttä ja tilaa ilmainen kartoituskäynti.